AH ’78 komt met de schrik vrij in Amsterdam-Noord.

Vooraf was het al aangegeven, wedstrijden tegen de nummer laatst uit de ranglijst zijn over het algemeen geen “makkie”. Zo bleek het ook in dit geval maar weer eens.
Na een 1-0 achterstand met de rust, die overigens groter had kunnen zijn trok de Huizer equipe toch nog aan het langste eind en wist met een 1-3 overwinning drie punten bij te schrijven.

De Amsterdamse ploeg speelde op het spekgladde kunstgras voornamelijk opportuun en zochten middels de lange bal achter de Huizer verdediging (gesterkt door de wind in hun rug) naar de vrijstaande, of op snelheid acterende buitenspelers. Hier hadden de bezoekers vooralsnog weinig tegen in te brengen, men kwam niet in het vertrouwde spelletje en zo was het eerste bedrijf zo goed als volledig voor de thuisploeg.

Dit bezorgde de thuisploeg in de 4e minuut al een levensgrote kans, echter werd deze voorlangs geschoten. In de 23e minuut dacht een ieder dat de Amsterdammers op voorsprong zouden komen.  Vanuit een prima corner kon er vrij ingekopt worden, ook ditmaal verdween het speeltuig voorlangs.
Na 35 minuten het eerste kansjse voor AH ’78, Ciyhan mocht aanleggen maar zag zijn inzet via een Amsterdamse voet over het doel verdwijnen. De Huizers kregen iets meer grip, welke nog twee kleine mogelijkheden opleverde die echter tot niets leidde.
Bij de allerlaatste aanval in het eerste bedrijf kreeg de thuisploeg nog een hoekschop te nemen. De slim weggelopen spits werd aaangespeeld en kon ongehinderd de 1-0 binnen schieten. Direct daarna ook het rustsignaal van scheidsrechter van Hooff.

Ook het begin van de tweede helft was volledig voor de Amsterdamse ploeg, de gasten lieten zich overlopen en mochten in die fase blij zijn dat de wedstrijd niet beslist werd.
Na een klein kwartiertje kregen de Huizers het overwicht, iets dat ook direct tot de 1-1 leidde. Een afgeslagen schot van Matitahatiwen vloog hoog de zestien in en Haage was er als de kippen bij om tussen een verdediger en de uitgelopen doelman de 1-1 binnen te koppen.
Hierna een stortvloed van aanvallen van Huizer kant, de Amsterdammers leken “leeggespeeld”.  Zo behield, de uitstekend spelende, Dinc het overzicht en was niet zelfzuchtig. Hij bracht Mounir op 11 meter voor de goal in stelling en de Huizer topscorer pakte ook vandaag weer zijn goaltje mee, 1-2.
Een minuut later hadden de Amsterdammers met z’n tienen moeten komen te staan, El Kaddari omspeelde (buiten het 16 meter gebied) de doelman en was op weg naar de 1-3. Laatstgenoemde dacht hier anders over en haalde Kaddari ongenadig neer. Met “slechts” geel kwam hij goed weg.

Voordat Dinc in de 77e minuut werkelijk op weergaloze wijze de 1-3 voor zijn rekening nam kropen de bezoekers nog enkele malen door het oog van de naald, zo moest bijvoorbeeld, de wederom ijzersterk acterende Toonen alles uit de kast halen om met een halve omhaal de bal van de doellijn te toveren nadat deze over doelman Schaap was gekopt.
De 1-3 van Dinc was er overigens één in het kader “10 met een griffel”. Op de rechterflank wist hij zichzelf prima vrij te spelen, zag de doelman uitlopen en bedacht zich geen moment. Met een afgemeten stiftbal vanaf een meter of 20 verdween de bal over de kansloze goalie in het net.
De bezoekers moesten het de laatste tien minuten nog met tien man doen nadat Stolwijk (volgens arbiter van Hooff) een onbehoorlijke tackle inzette. De driepunter kwam echter niet meer in gevaar.
Volgende week komt de Dijk in het stadspark op bezoek, de ploeg die afgelopen seizoen het openingstreffen van de competitie tegen de verhoudingen in met 0-1 wist te winnen in Huizen. Dat beloofd dus nog wat.

Rob M.